WANTED: Vardagsrums-makeover

Det här är ett sånt där ”vad vi drömt om i nio år men ännu inte fått gjort och lär aldrig få gjort”-inlägg. För ja, nu har vi snart bott här i nio år och lika länge har funderingarna på vardagsrumstaket och den öppna spisen diskuterats. Och här ser ni the naked truth – and nothing but he truth. Jag städade inte ens undan sonens projekt på golvet före jag fotade nu.

Vrum 3

Taket består av en körsbärsfärgad panel med kopparspik, som inte kan målas på grund av de mellanrum som finns mellan brädorna, där det ännu mörkare underlagspappret nu syns. Resultat och effekt: Gruva. Cave. Farmers Cave, kanske?! För min blir den då aldrig – jag har aldrig trivts under det mörka taket och kommer heller aldrig att börja göra det.

Vrum 1

Men att byta tak till ett vitt är lönlöst så länge som spisen är som den är. Och hur väl den fungerar framgår ju tydligt på de här bilderna – som jag någon gång hoppas kunna kalla ”FÖRE-bilder”. Ja, det ryker alltså in. Rejält. Så pass att även taket färgas – alltså kan vi inte slå ett nytt, vitt tak ovanpå gruvtaket.

Vrum 2

År ut och år in har vi stött och blött frågan kring en insats, men tanken har aldrig lockat mig. En insats skulle liksom inte ändra problemet med hela muren – som jag vill ha slätrappad eller -spacklad. Och en insats känns på något vis… 80-tal?

af3d407663bf813843f40f7c20cc03ae
Jag är mer ute efter funkiskänslan liksom. Och för en tid sedan hittade jag den ultimata lösningen – på Pinterest! Så här ser den ut:

ef5943bc98bca9b3c71e433160133908 (1)

Vi murar helt enkelt ned öppningen på spisen med ett eller två varv tegel, varpå vi förhindrar att det ryker in, och sedan drar vi någon form av ljusgrått betongfärgat spackel eller whatever på både spis och vägg – OCH klinkersbänken nedanför som jag avskytt ända sedan jag valde kaklet till den. (Hur tänkte jag???)

Voila. Ett takbyte sedan och vi skulle ha ett nytt rum.

Så vad hänger det på då, undrar ni kanske? Jo, arbetskraft och tid. Det enda sättet för att få till en projektstart, är förmodligen att gå loss på väggen med graffiti. Vad tror ni – vågar jag? 😉

0 svar på ”WANTED: Vardagsrums-makeover”

 1. Har målat vår spis med kalklitir, iofs vit så ”betongeffekten” uteblir ju. Men de har ju så snygga gråa.. Inte gick drt åt mycket färg heller. Så, rappa/spackla +kalklitir??
  Litar ni på att det slutar röka in med att sänka öppningen några varv då? Harmt om det är nåt annat fel o man satt all tid o pengar på att fixa.. Tycker för min del att insatser är helt ok, finns väl olika looks på dem med..? får man inte mera tagit till vara på värmen då också? Fast kanske ni mera myseldar..
  Väntar med spänning på en fortsättning!

 2. Jättebra ide! Kommer att bli jättesnyggt tror jag.
  Bilden med den vita kaminen och insatsen såg verkligen bra ut och den kan jag visualisera i ert rum, men kolla med en sotare innan ni kör igång så att det inte blir problem senare.
  Hoppas att vi får ser före och efter bilder snart!!
  Lycka till! / Annika

 3. Tror ju mest på en liknande lösning som här… Silvertejp och plast och gör ett dammsäkert tält kring spis och ett fönster. Knacka ner och hurra ut genom fönstret. Börja sen från noll och gör ny, precis en sån du drömmer om och vill ha. Givetvis kräver det lite arbetskraft och tid, som ni kanske inte har. Och lite pengar. Men då är ni garanterat nöjda med resultatet! Hoppas iaf att du på ett eller annat sätt snart får krypa ur grottan ; )

 4. Tack för er input 🙂
  Josefine – nej, säker kan man ju inte vara på att det skulle funka, men vi tror nog det eftersom det då vi flyttade hit fanns en bockad mässingsplåt, ca 10 cm hög, nedanför sista tegelvarvet, och det räckte för att förhindra att röken tog sig ut. Dock tyckte ju vi att plåten var så ful att vi slet ut den 😉
  Annika och Marina – jag tor ni missförstod mig lite. Alltså jag VILL ju inte ha en sådan spis som den vita med insatsen på nästsista bilden i inlägget 🙂 Jag vill helst inte ha några luckor alls och inga svarta ramar heller pga en insats, utan så enkelt som möjligt, och grått, som på den nedersta bilden.
  Men vi får som sagt se hur, och OM det blir, någon förändring…

 5. Neeeee… Inte menar jag ju att ni ska göra nån spis som vi har 🙂 Lösningen jag menar är ju att börja om från noll och sen fixa precis den spis NI vill ha utan att behöva kompromissa nåt och faktiskt få den man vill ha!

 6. Neeeee… Inte menar jag ju att ni ska göra nån spis som vi har 🙂 Lösningen jag menar är ju att börja om från noll och sen fixa precis den spis NI vill ha utan att behöva kompromissa nåt och faktiskt få den man vill ha!

 7. Den gråa varianten är en av de snyggare spisarna jag sett. Fatta hur stiligt det skulle bli med en sådan lösning på er spis och hela väggen. Kör till!!

 8. Tyvärr är det inget alternativ att pika ut hela skiten heller, eftersom det i samma mur finns en öppen spis på utsidan, vid uteplatsen, så det är inte så ”bara” eftersom det är samma skorsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *