Lite mode här emellan

Till senaste numret av KustNytt, som kom ut idag, fick jag fria händer att göra ett höstmodereportage. Jag funderade länge och väl hur jag skulle styra upp det, men valde till slut att skriva om preppystilen, som ligger mig själv varmt om hjärtat och som fungerar året om – men kanske allra bäst nu på hösten.

Preppy 9

Preppy är amerikansk slang för ordet ”preparatory” och syftar till begreppet preparatory school – en förberedande privatskola innan man går vidare till public school. Klädstilen har alltså sina rötter i dessa skolor. Modet är uppklätt med influenser från de sporter som brukar förknippas med medelklassen –  tennis, polo eller rugby. Lammullströjor och pikétröjor i starka och ljusa färger är standard – gärna med monogram.

Preppy 10

Stilen baseras på högkvalitativa och konservativa klädesplagg, med sportinfluenser, som mixas och matchas utan egentliga stilregler. Nyckelplaggen för preppystilen är för män button-downskjortan, blazern, chinos och duffeln. Feminina blusar, tunna stickade tröjor, stilrena klänningar, kjolar och blazern utgör nyckelplaggen för kvinnlig preppy.

Preppy 6

Preppy är mer rätt någonsin i höst – den amerikanska östkuststilen har behållit sitt järngrepp om både herr- och dammodet och numera är preppymodet mycket större än enbart en amerikansk före­teelse. Att den  blivit så populär beror främst på att det är bärbara och prisvärda plagg som passar i många slags sammanhang – preppy exkluderar ingen.
Amerikanska modemärken som Ralph Lauren och Tommy Hilfiger förstod tidigt lockelsen i stilen som idag också anammats av en mängd andra modemärken, såsom Gant och State of Art, och även mer förmånliga modekedjor, såsom H&M och KappAhl.

Casual Fall 14

Bilderna här ovan kommer från Kapp Ahl och H&M, och collagen har jag gjort själv med deras produktbilder. Men häromdagen upptäckte jag ett för mig nytt märke – Berkeley – vars finska agnet är Kustcompany i södra Finland. Preciiis min stil! Det framkommer tyvärr dock inget om var man kan köpa dessa kläder. Någon som vet?

Berkeley-Collage_900

Foto: H&M, KappAhl, egna collagen samt Kustcompany

0 svar på ”Lite mode här emellan”

  1. Hej Anna! Vad fint att du redan hunnit uppmärksamma Berkeley:) Vi har just lanserat kollektionen i Finland och jobbar som bäst upp återförsäljare i landet. Mot slutet av året kommer vi även öppna en webshop för konsumenter direkt, där hela sortimentet finns tillgänligt. Följ gärna med på facebook eller vår hemsida där vi uppdaterar status regelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *