En bit av himlen i ett glas

Redan före påsk lovade jag er ett recept på en ny dessert som jag skulle testa om den visade sig uppfylla mina förväntningar. Och oh my om den gjorde. Jag gjorde den på påsk och jag gjorde den nu till helgen, och även om receptet vid första anblicken kan verka tidskrävande och komplicerat, så kan man egentligen inte göra det mycket enklare för sig om man vill ha en dessert som går att förbereda helt och bara montera inför middagen sedan.

Parfaiten kan göras en vecka i förväg och förvaras färdigt portionerad i glas i frysen, och lemon curden kan man göra upp till två veckor i förväg bara man använder färska ägg. Även den italienska marängen kan vispas klar ett par dagar på förhand och förvaras i spritspåse i kylen. Det enda man behöver göra på dagen D är alltså att montera hela härligheten och bränna av marängen. Jag lovar – det här är en bit av himlen i ett glas och den är värd besväret. Gör den. Bara gör den.

Vaniljparfait m lemon curd o maräng
Foto: Eget collage

Receptet är gjort av en av mina favoritkockar, Fredrik Eriksson, och fanns i påsknumret av Allt Om Mat. Jag har dock modifierat det lite och lemon curden gör jag efter Leilas recept. Notera att man i parfaiten ska använda äkta vaniljpulver – som under inga omständigheter kan jämföras eller ersättas med vaniljsocker! Vaniljpulver finns att köpa på hälsokostaffärer och ja – det är också tveklöst värt lite extra besvär eller en omväg, eftersom det är en fullständigt lysande råvara som saknar motstycke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *