Japanska prydnadsgräs

Orkar ni med ännu ett trädgårdsinlägg?

Det har knappast ungått någon som hängt här en längre tid, att jag älskar olika former av (japanska) prydnadsgräs. På trädgårdsplaneringskursen med Hannah i vintras fick jag chans att lära mig mer om dem och vilka som klarar vårt klimat.

Jag har funderat på olika typer av Miscanthus, främst Miscanthus Sinensis ”Malepartus” samt Miscanthus Sinensis ”Ferner Osten”. Malepartus kallas Elefantgräs på svenska och jag köpte ett sådant redan för sex år sedan. Det var dock en klen planta som  aldrig tagit sig ordentligt och fått några vippor. Ferner Osten fick jag upp ögonen för tack vare MiaW och hennes fina trädgård. Titta bara här hur vackert hennes Ferner Osten är.

Malepartus är snarlikt, men blir mycket högre – upp till två meter högt. Det passar därför bättre som solitär, medan Ferner Osten, som blir dryga metern, passar bättre på rad.

När Hannah var här förra veckan var en av mina frågor till henne just vilket av gräsen jag skulle skaffa och var jag skulle placera dem. Hon såg lösningen direkt – fem stycken Ferner Osten i rad utanför vår rundade stenaltan, med samma naturgrus som i stenpartiet bredvid  som täckmaterial.

Jag lyckades hitta Malepartus vid Bellis Garden i Vasa dagen därpå, dock hade de inte Ferner Osten – men de var vänliga nog att beställa in den åt mig. Plantorna, som kommer från Danmark,  hämtade jag idag och de ser fina ut.  En Malepartus blev det också, men den kommer jag att placera på ett annat ställe.

Foto: Anna, MiaW samt via Google

Nu väntar jag bara på att J ska hinna fixa mer kantband i aluminium åt mig, så att gränsen mellan gräsmatta och planteringsraden kan fixas med ordning.

PS Jag har tipsat om boken ”Gräs & Bambu” förut, men gör det igen. Jag rekommenderar den verkligen till alla som har samma smak som mig. Finns att beställa här.

 

0 svar på ”Japanska prydnadsgräs”

 1. Såklart vi vill ha trädgårdsinlägg från dig! Särskilt sådana här fina. Så himla fint, helt i min smak. Jag ångrar vissa av våra planteringar när jag ser detta 🙂
  På bild 1,2 o 3- är det varianter som blir 1,5 m på alla bilder? Jag fick en ide att sätta dessa mot en granne som jag gärna vill minska insyn från.
  Kram Linda

 2. Alltid lika roligt och givande med trädgårdsinlägg! Kommer bli så snyggt med gräset där framför! Er uteplats är så snygg! Jag bara väntar tills jag får börja plantera alla dessa ljuvliga gräs 🙂 En bambu fick jag hem från Plantagen förra veckan och lite gräs att ha i krukor denna sommar, blir inga planteringar i jord ännu i år.. Hittade faktiskt lite olika sorters gräs hos vår lokala blomhandlare igår också.. 🙂 Det tar sig..

 3. Linda: Bild 1-3 är ferner Osten, bild 4-5 Malepartus. Malepartus blir nästa dubbelt högre.
  Mickan: Låter som ni är bra på gång!
  Mia: Tack – och tack själv för all inspiration 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *