Att fotografera ett bröllop

Här råder bloggtorka av stora mått. Det beror inte bara på semestern, utan också på att jag får utlopp för min kreativitet på annat håll just nu – och det blir liksom inte mycket över för bloggen.
Det råder nämligen bröllopsyra i familjen, eftersom min bror gifter sig om knappt två veckor – och hela den grafiska och fotografiska biten ligger på mitt bord. Inbjudningskorten är förstå klara sedan länge, nu pågår pyssel med placeringskort och programblad. Dessutom har jag läst ett antal fotoböcker för att skaffa mig lite mer teknisk kunskap inför själva fotograferingen, som jag fått förtroendet att genomföra.

Det har hänt mycket inom bröllopsfotograferingen sedan jag själv gifte mig för nio år sedan – och sedan jag jobbade på fotostudio i slutet av 90-talet. Digitalkameran kom och revolutionerade hela tänket – och idag är det få par som nöjer sig med de klassiska studiobilderna. Allt fler vill ha en fotograf med sig under hela dagen, från frisyrfix till sen natt, och det är mycket att tänka på och planera om man ska få ut det mesta av dagen och bilderna.

Buketten ska fotas ensam, likaså ringarna och även brudens skor. Make-up och påklädning ska förevigas, likaså brudgummen och bruden själva, på egen hand. Det ska vara närbilder, helfigursbilder, finurliga detaljbilder och ögonblicksbilder av riskastning och tårtskärning. Här är ett liiitet axplock av några favoritbilder jag plockat ut till min inspirationsmapp.

Svartvita bilder är nog nästan ett måste, och tack och lov behöver man ju inte byta film för den sakens skull längre. De ha sin speciella charm, speciellt då det gäller närbilder tycker jag.
Dessutom kan bilderna idag enkelt göras om till sepiatonade…

… eller förses med vintagekänsla, såsom bilderna här nedan. Att göra fotoböcker som minnen hör mer till regel än undantag idag och valmöjligheterna är oändliga. Otroligt kul är det, men som sagt, en rejäl kreativ urladdning också, som jag ser fram emot med både spänning och glädje.

Foton: Josefin Landhagen, Lindisima,  StudioLivia, Pasi Nikkanen, Kongsmark Foto m.fl via Google

0 svar på ”Att fotografera ett bröllop”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *