Klöver och bambu

En del nya växter har hittat hem till oss den senaste veckan. Bland dem finns bland annat klöver, som jag tycker är ett jättefint alternativ till de vanliga sommarblommorna.

 

En annan nyhet vid uteplatsen är bambu. Har drömt om ett sådant i flera år men aldrig unnat mig något. Nu gick det inte att stå emot frestelsen längre!

Jag fick en fråga om just bambu häromdagen, och det råkade sig faktiskt så att jag och Hannah diskuterade bambu när hon var här.

Min planta heter Gul Bambus eller Fargesia Murielae ´Rufa´och enligt Hannah så ska det kunna övervintra här. Enligt boken ska det klara ner till -20 – -26, men här är det ju ofta kallare än så om vintrarna, så bäst är att placera plantan i ett uthus eller garage där man håller en temperatur strax över nollan. Några gånger över vintern ska man vattna lite, men inte desto mer – då ruttnar växten.

Helst skulle jag vilja ha tre likadana plantor kring soffan, men de är ju inte gratis precis… Det blev lite mer klöver, prydnadsgräs och vipphirs i en kruka istället intill. Krukorna och bambun är från Plantagen, övriga plantor från Bellis Garden i Vasa.

Foton: Anna

Nu fattas snart bara en sak – tiden att kunna sitta där en stund och njuta också….

PS Frågan omfattade även olika japanska gräs – de återkommer jag till i ett skilt inlägg senare – det är nämligen på gång saker på den fronten också.

0 svar på ”Klöver och bambu”

 1. Tack för det! Låter kanske som att det inte är nåt alternativ att plantera i rabatten, bambun alltså.. Men en kruka eller två ska jag nog ha iaf. Vad kostade de? Fanns många olika grässorter på Bellis garden? Är det den som ligger vid minimani, som du tipsade om tidigare? Blir väl att ta en tur till storstan inom kort.. btw, rådfrågade också Hannah om bambu och gräs härom dan. Vi har nämligen beställt Benders plattor av henne 🙂

 2. Vad duktig du är! Det blir jättefint och väldigt stilrent!
  Ser fram emot ditt inlägg om gräs för det är något som jag gillar mycket. Ett tips – Silverax (Cimicifuga racemosa) är mycket vackert ihop med gräs.
  Lev och må!
  /Annika

 3. Mickan: Vid Plantagen kostade bambun 40 euro/st. Vid Sunds i jeppis är de 10 euro billigare.
  På Bellis Garden fanns 3 olika Miscanthus i perenna gräsväg (kommer att blogga om Miscanthus snart). Sen fanns det vipphirs och det andra, okända som jag kar i krukan med klöver i. Tror att båda är ettåriga.
  Bellis finns vid Minimani jo.
  Vi tittade också på Benders då det begav sig för 2 år sen, men Starka var mycket billigare, så vi importerade själva därifrån. När man har eget företag behöver man ju inte betala momsen utan kan handla momsfritt i Sverige 🙂
  Annika: Tack för både beröm och tips!

 4. Tack för infon! (igen :)) Vi funderade (hade t.o.m fått offerter) också på att importera dem själva, men av bekvämlighetsskäl beställde vi via Hannah och det blev inte mycket dyrare iaf.:)
  Sen är det ju bara att hoppas att de är så snygga som de ser ut på bild också! Vi borde få dem i nästa vecka..

 5. Jättefint! Bambun säljs också i mindre storlek, åtminstone vid Rosenbacks i Lappfjärd, de är väl en Rautia/K-lantbruk affär. Ca 30 cm hög bambu kostar där 8,90. Fegade och köpte en sån som jag testade att plantera i marken vid sommarstugan. Gissar att det blir att köpa en ny nästa sommar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *