Påskmaten

Jag lovade dela med mig lite av de recept jag tänker pröva nu över på påsken. Som förrätt brukar vi ofta servera kokta ägghalvor med olika fyllning. En sådan är röktlaxmousse. Man mixar helt enkelt rökt lax med färskost och créme fraiche till lagom konsistens och spritsar ut på ägghalvorna.
En annan god fyllning får man genom att gröpa ur gulorna och mosa dem tillsammans med hackad ansjovis och lite majonnäs och hackad dill. Sedan fyller man halvorna med röran.
En tredje variant är en klassisk skagenröra toppad med dill.

Till varmrätt blir det förstås lamm, lax och kyckling i olika varianter. Här finns recept på en god, örtrullad lammfilé som serveras med två olika såser – tomat- och chevrésås. Till detta hör en potatisterrinne gjord på tomatjuice, färska örter och skivad potatis. En sallad med pinjenötter passar bra till. Jag har gjort denna flera gånger och det är jättegott. Tyvärr finns det ingen bild på receptet.
Kyckling och citron är en perfekt kombination till påsk – jag brukar göra en gremolatapanerad kycklingfilé. Lax bakad i citron- och parmesanvinägrette är supergott. Till kycklingen och laxen passar det med en potatisgratäng med fänkål och vitt vin.

Till dessert passar det med citron, mango, lime och andra fräshca, vårliga smaker – så kan man sedan servera en tyngre chokladtårta till kaffet. Den här mangocheesecaken ska jag testa i år. Andra förslag är citronmousse, limepannacotta och citruscheesecake.

Vill man ha en sötare dessert föreslår jag Mannerheims äggtoddy, som dessutom är superlätt att göra.

Till kaffet sedan en chokladtryffeltårta som garneras med marsipanäggg eller marsipankycklingar – eller varför inte köpt påskgodis i form av små ägg.

Där har ni lite inspiration – klicka bara på rätternas namn så kommer ni direkt till recepten!

0 svar på ”Påskmaten”

  1. Tack för tipsen, många läckra recept där! Ägg och fisk ska jag äta mycket av i påsk, men sötsaker har jag fått alldeles nog av den här helgen när vi kalasat i dagarna tre 🙂

  2. Tack för tipsen! Ägghalvor med räkröra blev det här idag, gott och enkelt. Mangocheesecaken var också god, den kommer jag att laga fler gånger 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *