Trädgårdsinspiration

En läsare undrade varifrån jag hittar inspiration till trädgårdsplaneringen och -projekten, så här kommer nu ett inlägg på det temat.

 

Vår stil är ju ganska långt dragen åt det minimalistiska, rena, enkla hållet även i trädgården. Vi har båda samma smak och vill helst bara ha sten, grus, barrväxter, prydnadsgräs och raka linjer. Svarta ribbor, cylinderformade krukor, vitt, svart, grått och grönt. Perennrabatter, rosor, klängväxter och sådant är jag inte det minsta intresserad av och de enda blommande växterna som finns i vår trädgård är pioner som jag grävde upp vid mitt föräldrahem.

Bilden av hur vår trädgård ska se ut har vuxit fram utgående från inrednings- och hustidningar, en del böcker, några få tv-program (Bygglov och Sommar med Ernst), bilder i andra bloggar och sist men inte minst – produktkataloger från olika leverantörer av marksten och belysningsarmaturer. Exempelvis Benders, Starka, St Eriks, Flisby, Pihakivi,  Konstsmide, Utelampor.se, och så vidare.

Trädgårdstidningar läser jag inte alls och har aldrig gjort – de handlar ju om blommor och frön och inget annat tycker jag. Då får man mycket bättre tips och idéer i vanlig inredningstidningar, såsom Vårt Nya Hem och andra som också visar mycket av exteriören. Även hos hustillverkarna har jag hittat många idéer, bland annat Kannustalos webbsida, därifrån bilderna här nedan kommer.

Även från andra leverantörer inom branschen får man många fina idéer och bilder att utgå ifrån, såsom Kekkilä/Hasselfors Garden, vars dekorationsgrus och trampsten kan göra underverk för en trädgård.

 

Det är svårt att hitta trädgårdsböcker som är inriktade på den still vi vill ha, men en sådan är ”Uteplatser” av Andy Clevely. En annan bok som är helt bra är denna. Stor nytta när det gäller val av prydnadsgräs har jag haft av den här boken:

Ja, det var mina tips det. Summa sumarum kan man väl säga att det finns oändligt mycket inspiration att hämta från nätet, bara man tar sig tiden att söka. Och själva har vi mycket jobb kvar innan vår trädgård är som vi vill ha den. Om den någonsin blir det.

Det skulle utan tvekan ha varit hundra gånger lättare att börja med en tom tomt, än att överta en gammal trädgård som var så långt ifrån det vi ville ha som man kan komma. Lite förenklat kan man säga att vi tillbringat fem somrar med att gräva bort det gamla, innan vi ens kommit till någon form av nollpunkt.

Foton: Bland annat från Hasselfors Garden, Flisby, AdLibris, Kannustalo m.fl

 

0 svar på ”Trädgårdsinspiration”

 1. Så fina och inspirerande bilder. Synd att man har tummen mitt i när det gäller detta område. Blir intressant att se er trädgård växa fram.

 2. Jättefina bilder, man börjar ännu mera längta till sommaren! Jag gillar också stenar och sådana växter som är fina då de ”bara” är gröna:-)

 3. Tack för alla tips o. ideér! Nu blir det att snurra runt på alla sidor, å sen det svåra.. Hur vill vi ha det och vad skulle passa här..? 🙂 Så klart blir det ju inte klart på en sommar, men lite tänk framåt är nog bra, så att man får helheten som man vill ”in the end”.. Återkom gärna med era ”framskridningar”..

 4. precis den här stilen vill vi också ha i vår trädgård! Under snötäcket har vi enbart gräsmattan och en hel del arbete återstår alltså innan vi har en trädgård i vår smak. Trevlig helg!

 5. Hej!
  Jättefina bilder. Längtar verkligen ut i trädgården.
  Här i Skåne finns många fina butiker, plantskolor och bloggar där du kan hitta inspiration.
  Bla: Ting Ute & Inne, Löddeköpinge Plantskola, bloggen Goda Stunder – tokiga idéer.
  Trevlig helg!

 6. Det är så inspirerande att titta på dina bilder. Vi har samma stil i mångt och mycket. Min absoluta favoritblogg för tillfället. 🙂 Ha en skön söndag! H. minimalisten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *