Trädgårdsplanering och prydnadsgräs

Att tänka på trädgårdsplaneringen och sånt just nu känns inte högaktuellt ännu direkt. Men vill eller inte så har jag varit tvungen att plocka fram min inspirationsmapp redan nu, eftersom jag anmälde mig till en kurs just i trädgårdsplanering, som drog igång sista veckan i januari. Igår hade vi den andra av fyra träffar, och de två resterande ska vi få ägna åt att själv planera önskad del av våra trädgårdar. Vi är ju ganska långt på väg redan med hur vi vill ha det, och mycket har redan blivit åtgärdat. Men mycket återstår också.

Foto: via Google

Jag älskar ju olika typer av prydnadsgräs men har haft svårt att hitta dem i plantskolorna här runt Vasa. Redan första sommaren vi bodde här beställde jag elefantgräs, en typ av Miscanthus,  från en plantskola i södra Finland, men efter fem år gav jag upp i somras och gjorde mig av med plantan. Den har inte visat tillstymmelse till blomming, dvs få vippor, och blev inte ens en tredjedel så högt som det borde bli (se bilden ovan).

Foto: Mia W

På kursen har jag fått tips om andra typer av Miscanthus som borde funka i vår zon. Miscanthus Sinensis Malepartus samt Ferner Osten är två sådana. Mia W på Åland har en hel rad med Ferner Osten och det är ju bara hur fint som helst (se ovan). Så vill jag också ha det!

Lampborstgräs, Pennisetum Alupecuroides, hittade jag för ett par år sedan och hade i en kruka, som på bilden ovan. Det var jättefint. Tyvärr hade jag fått felaktiga uppgifter där jag köpte det, och trodde det var en ettårig växt. Så när hösten kom slängde jag bort den.

Foton: via Google

Nu vet jag att det är en perenn, som jag istället borde ha planterat om i marken. Jag hoppas jag ska hitta den i vår igen i någon plantskola.Tänk om man kunde få dem så stora som på bilderna ovan!

0 svar på ”Trädgårdsplanering och prydnadsgräs”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *