Nytt från Iittala

Mycket Iittala blev det här nu på kort tid, but so be it. Efter helgens inlägg på Fabrikens glastema fick jag ju tack vare kunniga läsare, reda på namnet på två av glasserierna som vi hade – I-Linja och Kekkeri, som jag trodde var en äldre variant av Ultima Thule. Så var det alltså inte!

Nu tänkte jag blogga om Iittalas nyaste glasserie, som heter ”Lempi” och marknadsförs som ”glaset som alltid är rätt”.

Det är ett allsidigt dricksglas designat av Matti Klenell och så här beskrivs det:
”Det är designat för det moderna köket där förvaringsutrymmena ofta är begränsade. Detta stapelbara glas sparar inte bara utrymme, utan gör sig också bra på öppen hylla: den runda formen gör att man gärna vill hålla i det. Glaset Lempi är alltid rätt, oavsett om du häller upp ett uppfriskande glas juice eller serverar ett avslappnande glas rödvin.

Kupans runda form visar vilka möjligheter materialet har – den tunnare kupan och det kraftigare benet gör glaset skönt att hålla i och det känns lyxigt att dricka ur. Färgerna i Lempi-glasen skiftar nyans beroende på glasets tjocklek. Ett sådant här lätt glas är en kombination av ett elegant fotglas och den enkelhet som krävs för vardagsbruk. Klenell ville designa ett praktiskt glas som skulle passa överallt:

”Jag ville skapa en ny och mindre formell design, även om glaset är baserat på en traditionell kupa. Lempi är ett användbart glas med utseende som gör att det märks på matbordet. Färgerna gör det modernt och poppigt och jag tror att det får glaset att passa vid många olika tillfällen.”

Lempi finns i klarglas samt i grått, mörklila och ljusblått. Alla varianterna säljs i förpackningar om två och de i klarglas finns även i förpackningar om fyra.”

Foto: Iittala

0 svar på ”Nytt från Iittala”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *