Glas i inredningen – Fabriken-tema

Fabrikens första tema för i år ”Glas i inredningen” och det passar mig utmärkt, eftersom just glas är ett av mina favoritmaterial. Vi äter vardagsmaten på glastallrikar, alla desserter gjuts i glas och alla dessert- och glasskålar vi äger är också i glas. Jag faller för de flesta glaslyktor som jag stöter på och ni minns säkert adventsljusstaken  i form av en glaskub. Vinkorkarna vi samlar på förvaras i en stor glasvas, likaså presentpappersrullarna och citrusfrukterna på köksbänken. Nu kunde jag förstås inte föreviga allt vi har i glas, utan valde några få saker. Och som finländare klappar ju ens hjärta förstås lite extra för Iittalas produkter…

Kivi-lyktorna är ett bra exempel på att ”less is more”. Ja, inte då det gäller antalet förstås, men jag tänker på formgivningen. Så enkelt, och så snyggt. Favoritfärgerna är de klara, de frostade vita och de som går i olika bruna nyanser.

Det finns några exemplar i nästan varje rum – till och med i badrummet.

Från Iittala kommer även Tapio-glasen designade av Tapio Wirkkala 1952, som vi samlat på i många år. De är våra ”finglas” som vi har både snaps-, öl-, cocktail-, sherry-, vit- och rödvinsgglas av.

I skåpen gömmer sig även några riktigt gamla Iittala-skatter. De vita dricksglasen med tillbringaren har jag fått av mamma, och de är troligen från 60-talet. Tyvärr vet jag inte namnet på serien. Dessertskålarna hittade vi i min farmors hus när det tömdes, och hur gamla de är vet jag inte. Också sockerskålen och gräddsnäckan är Iittalas gamla.

Andra glasföremål finns här och där i grupper i huset. Här syns några lyktor från Pentik, ljusstaken från House Doctor, några Ikea-lyktor och en hjärtformad lykta från Orrefors samt Iittalas Mariskooli.

Foton: Anna

Vill ni se fler bilder på temat glas så klicka in till Fabriken!

Uppdatering:

Tack vare Jennis kommentar till det här inlägget hittade jag via Google namnet på serien med de vita dricksglasen och kannan. Den är designad av Timo Sarpaneva och kallas ”i-linjen”, eller på finska ”i-linja”. Den har också funnits i blått och lila.
En bildgoogling på Timo Sarpaneva påminde mig även omFestivo-ljusstakarna, som också finns i våra skåp, men som inte får vara med så ofta. Tapio Wirkkalas glas Ultima Thule har vi också en uppsättning av. För visst är det de, trots att den här modellen inte längre tillverkas? Eller har den här runda modellen ett eget nman månne?
Både Festivo och just dessa runda Ultima Thule-glas fanns i mitt föräldrahem och jag är kanske därför lite trött på dem. Men med glasen följer också många fina minnen, eftersom de hemma alltid användes som finglas vid större släktmiddagar.

Foto: Anna

Visste ni förresten att Ultima Thule är ett begrepp inom grekisk och romersk mytologi, som används för att beteckna ett landområde längst i norr – ”yttersta Norden”?

0 svar på ”Glas i inredningen – Fabriken-tema”

 1. Jag äger också en likadan tillbringare som på bilden. Vet inte heller vad serien heter eller om den ens har något namn, men den är designad av Timo Sarpaneva.

 2. Hejsan, kan inte låta bli att säga att det är inte Ultima Thule glas du har på nedersta bilden tillsammans med Festivo ljustakarna, utan serien Kekkeri,glasen finns i olika storlekar och även som skål – modell större. Dom e fina, säkert ett ”barndomsminne” för många.God fortsättning på våren

 3. Fina Iitala. Har också en hel drös med Iitalaprylar hemma tack vare min släkt och familj. Tror de vill att det ska synas vart jag kommer ifrån 😉

 4. Hei!
  Jeg elsker disse kivi lyktene og jeg syntes den sammensetningen du har her på bildet var helt nydelig, veldig dekorativt og ikke får mye farger! Jeg fikk lyst til å kjøpe de samme fargene:)
  Men jeg lurer litt på hvilke farger du faktisk har?
  Du sier at du har de i brune nyanser. På bildet ser noen grå og oransje ut, stemmer det?
  Håper på svar 🙂
  Camilla:)

 5. Hej!
  Den fina ljusstaken med fyra ljus, är den i mässing? Har kollat lite på housedoctor och hittar bara den i koppar? Var det länge sedan du köpte den, och vet du möjligtvis någonstans den finns i mässing?
  Tack på förhand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *