Lakrits + hjortron = sant

Veckans bästa dag är här igen och mellan artiklarna jag jobbar med funderar jag på vad vi ska äta för gott ikväll. Jag tror det blir minipizzor och till dessert något så enkelt som lakritsglass och hjortronsylt. Lakrits och hjortron är en kanske otippad men väldigt fin kombination. Lakrits överlag har ju de senaste åren tagit sig in allt mer i köket, och kan användas också i för- och varmrätter.

Elisabeth Johansson är en av de svenska kockarna som vurmar för lakritsen och här beskriver hon på ett bra sätt hur man ska använda den i matlagningen och bakningen. I hennes bok ”Mina efterrätter” finns också ett recept på just lakritsglass och hjortronsylt.

Jag har gjort egen glass några gånger men har inte varit nöjd med resultatet, eftersom vi inte har någon glassmaskin. Så ikväll blir det nog köpeglass. Men hjortronsylten – den finns i frysen och är den mest värdefulla skatten som vi har där.

Elisbeths glassrecept kommer här, scannat från ett nummer av Lantliv Mat & Vin.

Foton: via Google, AdLibris samt scannat ur Lantliv Mat & Vin

 

Happy friday!

 

0 svar på ”Lakrits + hjortron = sant”

 1. Hej,
  Ville bara säga att jag läst din blogg några månader nu och tycker den är så inspirerande och massor med ”fina saker” att titta på. Du har precis sån smak som mig så det är så roligt att att få tips och idéer. Tänkte att det kan va roligt att höra att just du inspirerar för säkert många andra än mig också.

 2. Tack för lakrits-tips! Jag älskar lakrits och håller på för fullt med att mixtra med det i allt från mat till kakor. Bakade lakritskakor för några helger sedan, men nja det blev mindra lyckat 😉
  Glassen måste jag testa!

 3. en enkel och god glass gör du genom att vispa 5 dl grädde (jag brukar ofta använda flora vispi) och sedan tillsätta en burk kondenserad mjölk.
  den blandningen kan du sedan smaksätta med nästan vad som helst. jag har bl.a. blandat i russin blötlagda i rom, krossad turkisk peppar eller något annat krossat godis.
  sen är det bara att lägga glassen i frysen och låta den stå där några timmar, helst över natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *