Tisdagstema – Stolar

Idag kör Inspirationsfabriken igång igen efter sommaruppehållet och jag hakar på för första gången på deras ”Tisdagstema”, som idag är stolar. Jag tänkte presentera två klassiker – en som fanns i mängder i mitt barndomshem, och en som finns på min Önskelista och har gjort det länge.

Vi börjar med lättviktaren ”Fanett” – den klassiska pinnstolen som formgavs av Ilmari Tapiovaara 1955. Tapiovaaras  stolar tillverkas och säljs i Finland av bl.a. Aero och Artek, men ”Fanetti”-stolen har inte tagits i nyproduktion – ännu i alla fall. I Sverige tillverkades stolen av Edsbyverken. ”Fanett T 65” är en lillasyster som har smalare sits och sju ryggpinnar och föddes på 1960-talet. Dessa stolar satt man på hemma hos oss på 60-och 70-talet, därefter förpassades de till källaren och användes bara som extrastolar när mina föräldrar hade någon större bjudning. I något skede målades de om, helsvarta, och en efter en gick de sedan sönder. Jag tror inte att det finns en enda kvar nu, tyvärr. Pris omkring 100 euro på auktion.

Sedan har vi designikonen, skalstolen DSW /DSR av Ray & Charles Eames, för Vitra. Den finns i olika utföranden med trä- eller metallben, och i en mängd olika färger. Originalet formgavs i samarbete med en tävling för Museum of Modern Art och blev den första plaststolen som framställdes på industriell väg. Den syns numera i var och varannat inredningsreportage och i många stylade hem fotograferade av olika mäklarfirmor. Pris omkring 400 euro.

PS Det verkar som om Fabriken har lite tekniskt strul just nu, för inlägget om tisdagstemat är borta för tillfället, men jag står fast vid mitt ändå 🙂

0 svar på ”Tisdagstema – Stolar”

  1. Ja Vitras stolen är faktiskt en pärla. För kanske tjugo år sedan kom jag i kontakt med dem första gången. Då bodde vi i Schweiz. Jag började önska och spara. Men tyvärr, som du säger, ser man dem nu precis överallt. Men de är fortfarande superbekväma, oberoende om man är stor eller liten 🙂

  2. Jag tycker också Eames stolarna är ursnygga. Men jag gillar inte att sitta på plast, man blir så svettig… Så då väljer jag hellre några andra stolar. Men en fröjd för ögat är de absolut 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *