Tribute to Tallören – vårt sommarstugsbygge i bilder

Detta inlägg blir ett maratoninlägg så håll i er nu. I dagarna är det nämligen sex år sedan det första steget togs till vårt sommarstugebygge. Och jag tänkte att detta inlägg skulle få bli en sammanställning av vårt byggprojekt ute på Tallören. I februari 2004 fällde vi de första träden på tomten som vi skulle bygga på. Tomten ligger på samma holme som mina föräldrars sommarstuga, där jag tillbringat alla mina somrar. Det är några hundra meter mellan respektive tomt, och en vältrampad stig löper emellan. Tallören är en holme som ligger ca 6 km utanför fastlandet och all transport sker alltså med båt. Vad detta innebär för ett bygge kan bara den som varit med om det föreställa sig. Hur många löpmeter virke vi kört i båten, hur många verktyg vi kört fram och tillbaka, hur mycket vi burit, lastat och kämpat, kan man helt enkelt inte fatta om man inte själv genomfört ett motsvarande projekt på en väglös holme.

Det vi byggt är alltså en typisk, österbottnisk sommarstuga. Inget rött torp med vita knutar och inget lyxigt sommarhus a la Stockholms skärgård. Utan en stuga, eller ”villa”, som det kallas här, och utgående från den villakultur som finns i den österbottniska skärgården, och kanske endast här.

Och vi är fortfarande inte helt klara. Ännu fattas bastulave och bastukamin, trappa ner från terrassen till bryggan och en hel del målningsarbeten. Men så har vi också gjort nästan allting själva. Och under samma tidsperiod har vi fått två barn, renoverat ett hus och förlorat min pappa. Lägg sedan till att Jonas åkte på burn out när vi just kommit igång. Så nej, längre än så här kommer man inte på sex år då. Häng med på resan!


Februari 2004: Vi avverkar på tomten. Isen var bra den vintern och vi slet varje helg i drygt en månad med detta.

Våren 2004. ”Floyd” kommer ut med grävmaskinen på pråmen och gör en grund för villan samt för bryggan nere vid stranden. 18 timmars arbete med grävmaskin. Mitt i allt detta åker vi iväg till Italien och har ingen möjlighet att övervaka arbetet. På bilderna ovan ser ni hur stranden såg ut direkt efter grävningen och sedan påhösten efter att jag plockat klart alla stenar och krattat i xx antal timmar.

Under sommaren 2004 bygger Jonas både vedlider och förråd samt utedass. Det är det första han någonsin bygger – metallkarl som han är (var) – och det tar sin tid. Men min pappa tröstar:  ”Ingen kommer att fråga hur länge det tog – utan vem som gjorde det.” I slutet av oktober kör vi ut alla plintar med båt och med hjälp av pensionerade byggmästaren Birger görs avvägningarna och utplaceringen av plintarna just innan isen lägger sig igen.

Februari 2005. Stockstommen till villan har levererats och i slutet av februari är vi de första som åker ut på isen för att provborra och se om den håller för att börja frakta ut stockarna. Stommen monteras upp på några dagar med hjälpkarlar. Takstolarna monteras och råsponten spikas på innan isarna börjar ge med sig i slutet av mars. Den 26.3 åker vi ut sista gången med bil och då syns vindvakar här och var där vattnet bubblar upp… Några dagar senare får vi veta att jag är gravid och min kraftlöshet under byggstarten får sin förklaring.


Sommaren 2005. Bryggbygget startar. Gamla telefonstolpar kördes ut under vintern och nu ska de monteras – med millimeterprecision… Därefter ska 65 kvadratmeter tryckat virke skruvas på.

Sedan murar vi spisgrunden och Jonas murar själv upp spisen. Filttaket spikas på under talko och skorstenen monteras. Mellanväggarna spantras upp, isoleras och förses med stockpanel. Hösten kommer emot än en gång och sommaren 2006 stannar bygget upp eftersom vi har fått en liten Antonia att ta hand om och min pappa blir sjuk. Eftersom vi ännu inte kan övernatta i villan och inte heller laga mat där, kan vi inte stanna mer än ett par timmar åt gången med Antonia. Jonas är ensam ute och bygger terrassen men så mycket mer blir inte gjort den sommaren.

Sommaren 2007 kan vi äntligen njuta av den första midsommaren på vår alldeles egna terrass. En hel del jobb återstår ännu både inne och ute men nu kan vi sova över och Antonia som hunnit bli 1,5 år stortrivs.

Sommaren 2008 går bygget återigen på halvfart eftersom jag är höggravid och pappa mycket sjuk. Köket blir dock klart, vi möblerar färdigt och gör det vi orkar.  Säsongen avslutas redan i slutet av juli på grund av rådande omständigheter. Amadeus föds några veckor senare.

Sommaren 2009 blev den första sommaren på Tallören utan pappa. Omvartannat har vi gråtit, introducerat Amadeus i villalivet, målat fönsterspröjs och monterat upp, inretta bastukammaren med med mera, med mera. I vår ska bastun färdigställas och på midsommaren ska vi kunna bada i egen bastu. Tusentals timmar, stora summor pengar och även våra själar har vi lagt ned på detta projekt. Ett projekt som på grund av det som hänt från och till har känts som bortkastat och onödigt. Tillvaron på Tallören blir aldrig densamma igen och någon kommer alltid att fattas. Men för hans skull ska vi fortsätta och ta vara på det fantastiska arv som vi fått genom våra somrar där ute. Tallören är en ovärderlig rikedom.

Alla bilder är mina egna.

14 svar på ”Tribute to Tallören – vårt sommarstugsbygge i bilder”

  1. Vilket fantastiskt jobb ni har gjort! Måste vara ett riktigt paradis!!!
    Det är min dröm oxå att ha en stuga vid havet! Kanske någon gång =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *