Tulpanens dag

Imorgon, dvs den 15 januari, firas för 20:e året Tulpanens dag. Tulpaner är ett måste på köksbordet den här tiden på året tycker jag, när allt julpynt åkt ut och det är långt till påsken och annat kul. På Tulpanguiden finns både årets trender då det gäller blomarrangemang av lökväxter och också skötselråd då det gäller tulpaner. Så här ska blomman skötas:

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan bör ej skäras av.

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Försök att hitta en dragfri och sval plats åt dem. Undvik direkt solljus.

Tänk också på att inte placera dem nära färsk frukt. Tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Foto: Privat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *