Revell 100 år

För några dagar sedan,  den 25 januari 2010, var det 100 år sedan arkitekten Viljo Revell föddes i Vasa. Viljo Revell är en internationellt erkänd arkitekt, mest känd för stadshuset i Toronto. Spåren efter honom är många och betydelsefulla även i hans hemstad Vasa. Bland annat miljön kring torget är kraftigt Revell-dominerad. I ledaren i Vasabladet förundrade man sig varför Vasa stad inte uppmärksammat detta bättre. Vasa stad, muséerna, Rewell Center, turistnäringen  med flera kunde och borde ha slagit på stortrumman inför jubiléumsåret. Påmint världen om att det faktiskt var här Viljo Revell föddes och även delvis verkade. Hur många internationellt kända Vasabor finns det som även har lämnat betydande avtryck efter sig i hemstaden?
I Helsingfors ordnas i alla fall en utställning mellan 13.2.2010 – 16.5.2010 på Didrichsens museum för konst och kultur och i nästa nummer av Plaza Koti (2/2010) kommer det att finnas i ett reportage över ett hem designat av honom.

Foto: Bild på Toronto City Hall från www.cacenglish.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *