Magisk nyårsmiddag

Nytt år, nya möjligheter – heter det väl. Jag hoppas verkligen att 2010 blir ett bättre år än 2009.

Idag har vi varit en snabbvända till min mormor och sedan har mamma varit här på middag. Imorgon ska svärfar med fästmö äta hos oss. Men innan jag helt lämnar 2009 bakom mig så måste jag få berätta om Nyårsmiddagen igår – som var den i särklass godaste trerätters middagen jag någonsin ätit. Den var helt enkelt magisk! Sedan barnen kom är det alltför sällan man hinner och orkar testa nya rätter och recept, men den här gången gjorde vi det och det kunde inte ha lyckats bättre. Därför kan jag förstås inte låta bli att bjuda på både recept, instruktioner och ytterligare bilder ihopp om att inspirera någon av er!

Till förrätt blev det en räkcocktail med kräftstjärtar och toast. Ursprungsreceptet hämtade jag från Tasteline, och det följde vi också med undantag av löjromen och pepparroten, som vi uteslöt helt. Istället för kesella använde vi créme fraiche. Receptet finns här.

Varmrätten hämtade vi inspiration till från Allt Om Mat. En rätt med oxfilé som jag visade en bild på redan i ett tidigare inlägg. Oxfilén tillredde vi precis som i receptet, men tillbehören gjorde vi annorlunda. Vi lagade en potatiskaka med parmesanost, vitlök och grädde, som vi sedan skar upp i ”tårtbitar”. Med stekskyn som grund fixade jag sedan ihop en rödvinssås som vi monterade ner en stor klick smör i på slutet. Som garnityr hade vi ruccolasallad, stekta päronklyftor, körsbärstomater och trattkantareller.

Desserten sen var nog nästan bäst av allt. Den blev en blandning av två olika recept och dessutom med en egen touch på det hela. I det förra in lägget om nyårsmenyn berättade jag att vi hade tänkt laga en vit chokladcréme med karamellflarn, som man sen skulle servera med färdig mangosorbet. Denna skulle vi dock byta ut mot hemgjord havtornssorbet. Sorbeten gjorde jag o ckså, efter ett nytt recept med hjortronlikör i. Men vi bytte ut chokladcrémen mot en pannacotta istället – med farinsocker istället för vanligt socker. DÄR låg hemligheten! Varför har man inte kunnat tänka ut något så enkelt själv? Det gav pannacottan en underbar kolasmak och ovanpå den lade vi en sked marinerade hjortron. Hjortron som pappa plockat, och som vi låtit ligga i samma vin som vi drack till desserten. Vinet heter Floralis Moscatel Oro och passade jättebra till.

Receptet på pannacottan finns här, men då ersatte vi alltså de torkade frukterna med hjortron.  Receptet på havtornssorbeten kommer här:

2 dl havtornssaft
o,5 dl hjortronlikör
4 dl socker
5 dl vatten

Koka ihop vatten och socker, häll i likören och låt svalna. Rör ner havtornssaften. Ställ i frysen och vispa med en ballongvisp en gång i timmen tills sorbeten stelnat.

Avslutar med en bild på just desserten. Den gör vi garanterat fler gånger!

Foto: Privat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *