Svenska drömmar till salu

Det händer allt mer sällan att jag hinner ta del av olika former av arkitektoniska drömhus och mäklarobjekt som dagligen valsar runt på nätet. Men idag har jag avsatt hela dagen för skrivmarathon och eftersom koncentrationsförmågan inte är den bästa just nu blir det regelbundna pauser på både de sociala medierna, Bloglovin och andra sajter – något som det också blivit allt mindre av numera. Men nu när jag för en gångs skull tog mig tid att inte bara titta på några av de objekt som svischade förbi mig i flödet, utan även läsa om dem, ska jag dela med mig av två av dem. Först ut detta originella gårdshus, som finns dokumenterat hos Sköna Hem.

gardshus4

gardshus26

gardshus5

gardshus24

Ett gårdshus på fem våningar mitt i Stockholm, till salu för 10 miljoner SEK. Byggt 1882 och med balkong, spa-tunna i badrummet, flertalet braskaminer och tegelklädda valv. Fler bilder finns här. 

Det andra objektet som jag fastnade för ligger på Gotland, närmare bestämt vid det gamla militärområdet Furillen. Som hängiven tittare av Maria Wern ligger det ju något visst över hela Gotland, och att huset i sig är är precis i min stil med glasfront och pulpettak, gör ju inte saken sämre. Finns hos ESNY. 

5116675

5116627

5116733

Foto: via ESNY och Sköna Hem/Hemnet

Finsk pärla

Det är länge sedan jag postat något inlägg inom kategorin ”snygga hus” , och frågan är om jag någonsin visat något finländskt hus där. Det har, gissar jag, mest blivit danska och svenska sådana. Det här huset ligger däremot i finska Nådendal och betingar 1,25 miljoner euro. Fler bilder hittar ni här. 

WWW_FULL

WWW_FULL (1)

WWW_FULL (2)

WWW_FULL (3) Foto: via Etuovi

Friggeboden blir Attefallshus

Häromveckan klubbade svenska riksdagen igenom nya regler för friggebodarna, som det senaste deciennet utevklats till moderna nyfunkis småhus. Nu får alla svenskar bygga en extra komplementbostad om hela 25 kvadratmeter utan bygglov på sin tomt.

sasa30-plus-jpg_397

Bered er på att begreppet Attefallshus kommer etablera sig i sommar! Friggeboden (efter tidigare bostadsminister Birgit Friggebo) uppdateras därmed till ett Attefallshus,  efter nuvarande bostadsminister Stefan Attefall.

ks1-rum-utjpg

master_bedroomjpg

Ett par aktörer som redan levererar Attefallshus är Sommarnöjen och Enkelrum. Här är ett axplock av deras sortiment. Utmärkt inspiration med tanke på det framtida bastubygget på Tallören.

bastu_spajpg

tvh2-svartjpg

Enkelrum_E25_Attefallshus

Foto: Via Sommarnöjen och Enkelrum

Arkitektdröm i Holland

Om man skulle ta och flytta till Holland? Eller typ vart som helst, bara inte Finland, Kustbyn, liksom?! Vissa dagar, och veckor, är ju bara sådana.  Och här är huset som skulle passa. Ja tack säger jag. Ritat av BBSC Architects och fler bilder finns här. Notera raden av mitt favoritgräs – lampbortsgräset – vid entrén!

exterior-project-Lake-House

project-Lake-House-10

project-Lake-House-13

design-project-Lake-House

project-Lake-House-9

project-Lake-House-7

Foto: via Freshome.com

Vilsamt i Polen

Detta ubersnygga hus, totalt i min smak, är – faktiskt – ritat av polska arkitektbyrån Tamizo Architects. Stilen, färgerna, fönstren, möblerna – jag köper allt. Jag kommer nog aldrig att sluta gilla kombinationen svart-vitt-betong-trä, eftersom den är så vilsam för ögat. Lugn och ro för ögat behövs – speciellt när det är kaos på insidan ;)

projekt-wnetrz-dom-jednorodzinny-pabianice-minimalizm-prostota-11

projekt-wnetrz-dom-jednorodzinny-pabianice-minimalizm-prostota-06

projekt-wnetrz-dom-jednorodzinny-pabianice-minimalizm-prostota-13

projekt-wnetrz-dom-jednorodzinny-pabianice-minimalizm-prostota-08

projekt-wnetrz-dom-jednorodzinny-pabianice-minimalizm-prostota-16

Foto: Tamizo Architects

THE house

Jag tänkte bara berätta var jag ska bo sedan, när jag blir stor ;) Eller åtminstone hur huset och (träd)gården ska se ut. Det här råkar nämligen finnas i Malmö, med en prislapp på drygt 18 miljoner SEK. Huset är byggt 2010, går under namnet Villa Nilsson och ligger med utsikt över Öresund mot Danmark.  Gotta love it.
Fler bilder hittar ni här.

House-in-Sweden1

Lovely-House

White-Kitchen

Entry-

Panoramic-View3

Bathroom6

Transparent-Environment1

Lovely-House
Foto: via Valvet

Skärgårdsdröm

Det är så här jag ska bo när jag blir stor. Svenske arkitekten Gert Wingårdh har ritat huset, som ligger på ön Tyresö i Stockholms skärgård. Fler bilder och mer fakta om huset hittar no hos Bo Bedre, här.

  e178601a1f674b9bbfbb3276b28f99fb-2-original-620-500

a7a486bb8eab441daa4003e8a6cc1a89-2-original-620-500

0824f7b239614d4288a1ffd328524970-3-original-620-500

Bobedre

3f462cae1f4f4d978db73f136cfca5f9-2-original-620-500

5f3c077ff85848faa46afb4c9bdf3ae8-3-original-620-500
Foto: Jesper Ray

Det är så här…

… jag ska bo när jag blir stor ;) Detta heeelt fantastiska hus heter Villa Snow och finns faktiskt här i Finland, i skärgården utanför Esbo. Det är ritat av arkitektbyrån Helin & Co Architechts (kan tyvärr inte länka eftersom det är något strul med det här på WP). Fler bilder hittar ni på Designboom.

Foton: via Designboom

Skärgårdsdrömmar

Vädret inbjuder sannerligen inte till något skärgårdsliv just nu och bitter – ja, det är bara förnamnet på hur man känner sig. Inte blir det ju bättre när man ser sådana här fantastiska bilder heller. Varför, varför hade vi inte förstånd att bygga något modernt med glasfront också?
Detta vackra skärgårdshem återfinns i senaste Residecnce, men även här kan ni läsa mer om huset.

Foto: Åke E:son Lindman för Residence

 


Dansk svan

Det finns ingen tid till varken inrednings- eller trädgårdstankar här hemma just nu, så idag kör vi lite dansk förvandling igen. Mitt eget favorittema, som ni säkert noterat, och en ständig källa till inspiration – och dessvärre också frustration, hm… Vad sägs om denna vackra herrgård som gått från ful ankunge till vacker svan?

Så här såg nämligen huset ut före renoveringen och ombyggnaden. Fler bilder hittar ni här.

Foto: Lars Kaslov / Bo Bedre