Fredagssvepet v. 42

Det är långledigt för barnen som har höstlov några dagar. Det inföll naturligtvis med en jobbpeak för min egen del, och med tanke på hur mycket vi har att göra här hemma är det en himla tur att vi inte hittade någon resa till den här veckan. Tanken var att vi istället skulle göra om Deos rum, som nu sett likadant ut sedan han kom till världen för sju år sedan. Just nu verkar det dock inte som om vi kommer att hinna riva tapeterna ens innan helgen är slut. Planen är ändå att det innan jul ska se ut ungefär så här:

 

59c2cf4403936002d28c8ec4e9acf754

Grått, vitt och trärent. Lite mindre lego, lite mer luft. Han köpte bilden, som jag hittade härhelt och hållet när jag visade den åt honom, och lite nya saker inhandlades på Ikea förra helgen. Men som sagt, allt arbete återstår, liksom även val av rätt grå kulör – något som kan vara väldigt knepigt! Hittade  en jättebra guide på det ämnet här (klick).

Grått är definitivt det nya vita och syns mer och mer även i kök. Som på den här härliga bilden från mäklarbyrån Alexander White.

aW1hZ2VzMDIuZmFzYWQuZXUvMzEzLzQwMDIxNS82NTcxNDUvaGlnaHJlcy80NDY2ODEzLmpwZ3cxMjAwaDBtcmVzaXplcjBzMGIwdA==

Även i matsalen har väggarna fått en svagt grå nyans. Jättesnyggt med vitt, svart och trärent.

aW1hZ2VzMDIuZmFzYWQuZXUvMzEzLzQwMDIxNS82NTcxNDUvaGlnaHJlcy80NDY2ODAzLmpwZ3cxMjAwaDBtcmVzaXplcjBzMGIwdA==

Idag blir det dock ingen renovering eftersom vi måste ut till Tallören en sista gång och städa bort inför vintern. Jag kunde bra gärna fortsätta säsongen länge till om vi kunde ta oss dit utan båt. Bryggliv kan ju levas under alla årstider – som på den här härliga bilden från Lexington.

original-lex_h15_170215_c__0185

Fårskinnsfällar, filtar, lyktor och varm choklad…. Inte dumt!
Apropå lyktor – inför hösten den här årstiden brukar man ju ladda upp med nya doftljus och dylikt, och dessa, namngivna efter storstäder, föll mig precis i smaken. Finns bland annat här (klick).

924-032pa_13119 924-032lo_13121

Inför november och alla kalas brukar jag också börja söka nya tårtrecept. Eftersom jag av förekommen anledning nästan aldrig bakar numera, har jag aldrig köpt tidningen Baka tidigare. Men när jag bläddrade i senaste numret hittade jag flera recept jag blev sugen på att testa, bland annat en chokladmoussetårta i fyra lager. Köptips på den alltså för alla hugade.

Baka-5

Det är inte bara bakandet det är dåligt med – i garderoben finns knappt något höstnytt heller. Jag är helt inne på den klassiska stilen nu och känner inget behov av några trendplagg.
Ett av höstens hetaste plagg är ju polotröjan – som ändå kan sägas vara en riktig klassiker, precis som Weronica konstaterade förra veckan. Redan ifjol syntes polotröjans återkomst och jag köpte då en svart tunnstickad variant från Esprit, med stor tveksamhet. Jag trivdes dock ypperligt i den och den kommer att hänga med som ett av mina basplagg hela denna vinter också. Fler och nya varianter finns i år hos Esprit, och en kamelfärgad skulle också sitta fint.

105EO1I019_230

095EE1I026_001

Avslutar som vanligt med ett favoritcitat. Trevlig helg!

Coal liten

Foto: Weekday Carnival, Lexington, Alexander White, Baka, Esprit, Interiör for you by Sandra samt egen illustration

Fulfuru goes white

Det blev ett oplanerat uppehåll här i bloggen – sommaren kommer emellan. Äntligen! Förra veckan kunde vi äntligen göra strandpremiär och nu har vi tillbringat fyra dagar på Tallören i fint väder. Kameran har fått vila där ute, men förra helgen tog jag några snabba bilder från barnens rum som vi målade om då. Projektet med att förvandla all ”fulfuru” till vitt har börjar och vi började med deras rum, eftersom det ligger mot norr och är mörkast på grund av minst dagsljus. Här kommer några snabba bilder på både före och efter.

IMG_6181

IMG_6173

IMG_6184

De har också fått nya sängar – en vitlaserad våningssäng. De båda fisktavlorna på bilden kommer förstås från Desenio. Och här är en gammal bild av hur det såg ut innan. Just före vi skred till verket fotade jag inget, så möbleringen var annorlunda men furun förstås den samma.

Vimplar-villan

Foto: Anna

Planen är att fortsätta med vårt eget sovrum, någon helg längre fram i sommar. Bråttom har vi inte – nu i helgen började vi istället på med svartlaseringen av bastulaven. Något som borde ha blivit gjort för fyra år sedan då den monterades upp…


WANTED: Vardagsrums-makeover

Det här är ett sånt där ”vad vi drömt om i nio år men ännu inte fått gjort och lär aldrig få gjort”-inlägg. För ja, nu har vi snart bott här i nio år och lika länge har funderingarna på vardagsrumstaket och den öppna spisen diskuterats. Och här ser ni the naked truth – and nothing but he truth. Jag städade inte ens undan sonens projekt på golvet före jag fotade nu.

Vrum 3

Taket består av en körsbärsfärgad panel med kopparspik, som inte kan målas på grund av de mellanrum som finns mellan brädorna, där det ännu mörkare underlagspappret nu syns. Resultat och effekt: Gruva. Cave. Farmers Cave, kanske?! För min blir den då aldrig – jag har aldrig trivts under det mörka taket och kommer heller aldrig att börja göra det.

Vrum 1

Men att byta tak till ett vitt är lönlöst så länge som spisen är som den är. Och hur väl den fungerar framgår ju tydligt på de här bilderna – som jag någon gång hoppas kunna kalla ”FÖRE-bilder”. Ja, det ryker alltså in. Rejält. Så pass att även taket färgas – alltså kan vi inte slå ett nytt, vitt tak ovanpå gruvtaket.

Vrum 2

År ut och år in har vi stött och blött frågan kring en insats, men tanken har aldrig lockat mig. En insats skulle liksom inte ändra problemet med hela muren – som jag vill ha slätrappad eller -spacklad. Och en insats känns på något vis… 80-tal?

af3d407663bf813843f40f7c20cc03ae
Jag är mer ute efter funkiskänslan liksom. Och för en tid sedan hittade jag den ultimata lösningen – på Pinterest! Så här ser den ut:

ef5943bc98bca9b3c71e433160133908 (1)

Vi murar helt enkelt ned öppningen på spisen med ett eller två varv tegel, varpå vi förhindrar att det ryker in, och sedan drar vi någon form av ljusgrått betongfärgat spackel eller whatever på både spis och vägg – OCH klinkersbänken nedanför som jag avskytt ända sedan jag valde kaklet till den. (Hur tänkte jag???)

Voila. Ett takbyte sedan och vi skulle ha ett nytt rum.

Så vad hänger det på då, undrar ni kanske? Jo, arbetskraft och tid. Det enda sättet för att få till en projektstart, är förmodligen att gå loss på väggen med graffiti. Vad tror ni – vågar jag? ;)


Make Over Dreams

Drömmen om den vitrappade fasaden fortsätter. Det finns inte tid eller energi för det projektet i år heller, eftersom det förmodligen också skulle medföra en målning av husets tak, som nu är tegelrött. Svart borde det förstås vara. Allra finast tycker jag att falsade plåttak är, och jag  kan för mitt liv inte förstå hur vi då valde ett filttak till sommarstugan.Tidigare hade vårt hus platt tak, som man byggde i början av 70-talet, och idag finns det förstås många fler möjligheter att välja mellan när man vill lägga tak, än när taket skulle byggas om, vilket väl gjordes för en tretton, fjorton år sedan kanske. Här är en målbild som visar ganska väl hur jag skulle vilja att det såg ut i framtiden – om vi utgår från att taket bara skulle målas och inte bytas. Och alla vet ju – bara man tar tag i saken så är halva jobbet gjort…

KDN_HV_Tegelpannor_b6b66e_02

Foto: via monier.se

Linneförråd och trauman

Januari och februari är månader som jag de senaste åren ägnat åt att skapa ordning i garderober, skrubbar, lådor och så vidare. Sorterat loppissaker och sålt bort, fått mer utrymme och ordning och reda. I år är det annorlunda. Nu jobbar jag nästan heltid och det här är sysslor som jag inte ens hunnit tänka på ännu i år. Tills häromdagen, då jag fick syn på House of Philias inlägg om sitt linneförråd. Och så brast någonting inom mig liksom.

t (1 av 1)-279

Alltså Guuuud – vad skulle jag inte ge för att ha detta rum, detta vita krypin i mitt hus? Fyllt med lyxiga handdukar och lakan, allt i vitt, liksom väggar, golv och tak. Komplett med de snyggaste klädvårdsprodukterna från House Doctor – som inte ens går att hitta här i landet.

t (1 av 1)-278

t (1 av 1)-276

För att inte tala om lampan. Det är något annat än den gamla 90-talsplafonden som finns i vårt eget linneförråd…För jo, vi har ju ett sådant rum. problemet är bara att där finns inte bara linne, utan även makens och sonens alla kläder. Liksom hela vårt lager av täcken och kuddar, plädar och filtar, tyglådor, bordsdukar med mera. Och då blir det ju lite svårt att få till stånd den där helvita känsla liksom.

t (1 av 1)-277

Vi har också haft tankar på att göra om det här utrymmet till arbetsrum åt mig, men vart ska vi då ta vägen med allt som finns där? Visst, med olika lösningar kunde saken ordnas, men å andra sidan har vi ju också planerat att bygga arbetsrum i det som nu är garage och bara står tomt – eller snarare fullt – av skräp.

Garderob 2

I-landsproblem kan tyckas, men det tycker inte jag, som sitter mitt i huset utan arbetsrum och försöker jobba med sjukt barn hemma från dagis, och som hatar att stryka kläder. Ett arbetsrum – och ett snyggt linneförråd skulle ju göra bdåa sakerna mycket roligare och lättare.

Garderob 1

Någon form av uppdatering måste sannerligen göras nu för att få lite guldkant på vardagen. Här är ett gäng produkter som bara skriker på mig: Doftljus från DAY Home, doftpåsar och tvättkorg samt rengöringsmedel från House Doctor, linnevatten från L:a Bruket och handdukar från Esprit. Varorna finns på www.room21.fi.

Untitled-1

Foton: House of Philia, Anna och collage av bilder via room21.fi

Puts tack!

H&M:s nyaste säsongskatalog låg i postlådan idag och innehöll bland annat den här bilden. ”Skapa stilen med plädar” är temat – själv ser jag dock bara den putsade väggen och bänken. Det är ju så här vår mur i vardagsrummet borde se ut!
Klinkersplattorna som ligger på bänken (och som jag själv valde inför vår renovering 2006) avskydde jag redan innan de hade fogats, och den ”grängade” tegelväggen är inte heller min stil. Visst, den är bättre vit än mörkgrön som i tiderna, men den är så 80-tal som något kan bli.

Foto: H&M Home

Nej, grå, slätputsad mur tack – och så några varv med vit färg ovanpå tapeterna. Hur tänkte jag när jag valde dom då, när det begav sig för sju år sedan kan man ju undra? Och finns det här någon frivillig som vill ta snacket med maken om den tilltänkta makeovern? ;) Det där med att förhandla verkar ju helt klart inte vara min grej…


Drömterrassen

Ibland gör man dumma saker. Som att köpa en tidning bara på grund av en enda bild – trots att tidningen i övrigt inte är vatten värd. Det gjorde jag häromdagen. På grund av den här bilden och den här terrassen. Det är ju så här det ska se ut på vår västra gavel sedan – om  typ tio år. När fasaden är rappad, bastun och grovköket renoverat och försedd med ny utgång, och uppfarten med markplattorna från 1970-talet och gräsplätten intill har ersatts med en terrass mot kvällsolen. En terrass försedd med badtunna och vrålsnygga ribbor som skydd mot insyn.

Det roliga var att jag efter att ha bläddrat genom tidningen lämnade den på köksbordet, utan att yppa ett ord om varken den, bilden eller mina fantasier åt maken. Senare på kvällen när jag satt vid datorn kom han med tidningen, satte den framför mig med samma bild uppslagen och sa: ”Det är ju så här det ska se ut!”

Hihi. Det är skönt att vi i alla fall har samma smak och samma drömmar. Synd bara att de där pengarna ska alltid ska stå i vägen för oss.

Hos bloggen Grafigrå hittade jag även dessa bilder på deras fina terrass och ribbade staket. Jag. Vill. Ha.

Foto: Anna samt lånat från bloggen Graftigrå

PS Vadå – FÖRE-bilder? Nej nej. Bloggen heter Sand´s Drömmar – inte Sand´s Elände *blink*


Badrumsinspiration

Igår var det sex år sedan vi flyttade hit till Sandholm. Lika lång tid har vi ägnat åt att fundera över den kommande renoveringen av bastun och badrummet. Och vi funderar ännu. Det är tre mindre rum som nu alla är åtskiljda av tegelväggar och vanliga dörrar: omklädningsrum, duschrum och bastu. De ska förenas till en öppen helhet sedan, och till denna kommer ännu ett utrymme som tidigare hörde till hallen/farstun, men som byggdes bort då den renoverades för två år sedan. Det utrymmet är för tillfället någon form av ”ingemansland” – en köldbrygga utan värme som man går igenom varje gång man tar sig från hallen till duschen. Hur mysigt? Nej, inte alls.

Foto: Bo Bedre

Hur det hela ska se ut på insidan har vi ganska klart – det vi funderar på är om vi ska ha någon ny utgång direkt från bastun, till en ny tilltänkt uteplats på den sidan av huset, där vi har kvällssol. Och hur vi ska göra med pannrummet, som ligger bakom bastun, och som blir lite överflödigt efter att fliscentralen, som nu byggs, står klar.
Vi funderar väl vidare. I inspirationsmappen hamnar definitivt dessa bilder från Bo Bedre. Helt i min smak. Ja, förutom den fula blomkrukan då.

PS Imorgon utlovas ett efterfrågat inlägg på temat trädgårdsinspiration!


Sovrumsmakeover wanted

Jag fick en fråga av en vän häromdagen om tapeter till ett sovrum, och blev samtidigt påmind om min egen, ständiga önskan att göra något drastiskt med just vårt eget sovrum. Måla de lattefärgade väggarna helvita och spika vitmålad, liggande, grovsågad panel med breda springor på fondväggen till exempel. Riva ner gardinerna och byta ut Ikea-lamporna på sängborden mot två grova arbetslampor med galler, fritt hängande i svarta sladdar från taket. Här kommer lite inspiration på moderna sovrum.

Foton: Bl.a.  från Decoist, Alvhem mäkleri, Caisa K, Cathrines Hjerterom m.fl.

Antonias rum – fortsättningen

I helgen har vi sysslat lite med att få Antonias rum i ordning igen efter tapetseringen. Jag har tyckt väldigt mycket om de gamla tapeterna, som valdes ur Ecos Artist-kollektion anno 2005. När de nya, vita tapeterna kom upp på väggen blev det dock ganska uppenbart att de gamla inte var så vita längre.

Eftersom vi ännu väntar på fondtapeten så är det bara tre väggar som är klara, men det är mycket plock ändå innan alla möbler, kablar, böcker och tavlor är på plats. Just tavlorna har vi nu arrangerat om, så att de alla är på en och samma vägg och inte utspridda på fler som innan. Fondväggen ska vara helt fri från tavlor och annat.

Att hänga tavlor rätt är ju en konst i sig, och här hittar man en del tips på temat. Jag valde att skapa ”en tavla” av tavlorna, med gemensamma kanter, och började med att placera ut dem på golvet för att testa mig fram till den bästa kombinationen. Därefter skissade jag upp hur det skulle se ut och mätte ut alla mått exakt.

Sedan tog vi lasern till hjälp  och för en gångs skull blev det inga onödiga hål i väggen.

Alfabetstavlan har jag själv gjort i Photoshop. Tavlan med hjärtan är en konstellation av den allra första tapeten hon hade i sitt babyrum, som vi gillade jättemycket men som inte finns att få tag på längre. Fotona föreställer Antonia vid 6, 12 och 18 månaders ålder. Ramen som ännu är tom ska fyllas med en ny förstoring, som jag beställt. Det blev den här bilden, tagen i somras av Ann-Britt Pada.

Foto: Privata bilder samt A-B Pada