WANTED: Vardagsrums-makeover

Det här är ett sånt där ”vad vi drömt om i nio år men ännu inte fått gjort och lär aldrig få gjort”-inlägg. För ja, nu har vi snart bott här i nio år och lika länge har funderingarna på vardagsrumstaket och den öppna spisen diskuterats. Och här ser ni the naked truth – and nothing but he truth. Jag städade inte ens undan sonens projekt på golvet före jag fotade nu.

Vrum 3

Taket består av en körsbärsfärgad panel med kopparspik, som inte kan målas på grund av de mellanrum som finns mellan brädorna, där det ännu mörkare underlagspappret nu syns. Resultat och effekt: Gruva. Cave. Farmers Cave, kanske?! För min blir den då aldrig – jag har aldrig trivts under det mörka taket och kommer heller aldrig att börja göra det.

Vrum 1

Men att byta tak till ett vitt är lönlöst så länge som spisen är som den är. Och hur väl den fungerar framgår ju tydligt på de här bilderna – som jag någon gång hoppas kunna kalla ”FÖRE-bilder”. Ja, det ryker alltså in. Rejält. Så pass att även taket färgas – alltså kan vi inte slå ett nytt, vitt tak ovanpå gruvtaket.

Vrum 2

År ut och år in har vi stött och blött frågan kring en insats, men tanken har aldrig lockat mig. En insats skulle liksom inte ändra problemet med hela muren – som jag vill ha slätrappad eller -spacklad. Och en insats känns på något vis… 80-tal?

af3d407663bf813843f40f7c20cc03ae
Jag är mer ute efter funkiskänslan liksom. Och för en tid sedan hittade jag den ultimata lösningen – på Pinterest! Så här ser den ut:

ef5943bc98bca9b3c71e433160133908 (1)

Vi murar helt enkelt ned öppningen på spisen med ett eller två varv tegel, varpå vi förhindrar att det ryker in, och sedan drar vi någon form av ljusgrått betongfärgat spackel eller whatever på både spis och vägg – OCH klinkersbänken nedanför som jag avskytt ända sedan jag valde kaklet till den. (Hur tänkte jag???)

Voila. Ett takbyte sedan och vi skulle ha ett nytt rum.

Så vad hänger det på då, undrar ni kanske? Jo, arbetskraft och tid. Det enda sättet för att få till en projektstart, är förmodligen att gå loss på väggen med graffiti. Vad tror ni – vågar jag? ;)


Terrasshelg

Så var det sommarlov. Ja, för dottern – men inte för övriga i familjen ännu. Efter skolavslutningen i lördags valde vi att stanna hemma istället för att åka till Tallören, dels på grund av det ostadiga vädret, dels på grund av att vi hade så mycket ogjort här hemma. J har byggt på terrassräcket, vi har badat i badtunnan, barnen har haft kompisar på besök, vi har grillat, slappat på terrassen och gjort undan en del sysslor utomhus. (Såsom att renovera en demolerad torkvinda till exempel ;))

Staket 1

Terrassräcket blev inte klart eftersom ribborna tog slut, men nu finns det ju i alla fall hopp om att det här ska bli någon form av trivsam uteplats ännu i sommar. Vi grunnar bara på vad vi ska komplettera med för möblemang. Bara solsängar eller ett matbord även här?

Staket 3

Efter att barnen plaskat runt i tunnan hela eftermiddagen var det vår tur. Vi satt där tills solen gått ner och det inte längre gick att förtränga att det faktiskt redan var måndag igen.

Staket 4

Nu återstår två veckor jobb innan jag tar semester – och det börjar verkligen kännas som om det behövs.Idag jobbar jag dock bara halvdag så kanske vi hinner med en tur till stranden på eftermiddagen i bästa fall. Gräset som ska klippas står väl kvar till kvällen ;)

Staket 2

Foto: Anna


Antonias rum

Året innan vi flyttade hit förälskade jag mig i mönstret Malaga från Borås-tyger. Jag sydde upp panelgardiner i flera olika färgställningar, och de röda har hängt i Antonias rum sedan vi flyttade. Det vill säga, i ÅTTA ÅR nu i dagarna. Rött har hela tiden varit accentfärg i hennes rum på grund av gardinerna, och ja, jag har väl aldrig haft tid att reflektera över saken.

Toni 3

Tills för en tid sedan då hon frågade om hon MÅSTE ha de där gardinerna, de är ju så gamla. Jaa, joo, åtta år, konstaterade jag då. ”Bara åtta? Jag trodde dom var från 70-talet”, svarade hon. Varpå jag satte mig vid datorn och scannade nätet efter enfärgade paneler i ljusrosa eller grått för att matcha hennes fondtapet med fjärilar. Utan resultat. Men, häromveckan såg jag att HobbyHall av alla fått in paneler i EXAKT rätt nyans, så då passade jag på att beställa direkt.

Toni 1

Och vilken skillnad det blev i hennes rum! Helt otroligt. Före-bilder finns här. Nu ska bara mattan, skrivbordsstolen och lite andra småsaker bytas ut också, heh ;) Ja, inte till mer rosa, utan vitt och grått.

Toni 2
Foto: Anna

Sista veckan i september

Har varit ute i höstregnet ikväll och planterat en tuija som ska förgylla kvällarna i badtunnan under senhösten och vintern. Satte nämligen också i en ljusslinga redan nu. Badtunnan har stått på den nya terrassen ett par veckor redan och vi har också provbadat den på den nya platsen, även om terrassen inte är helt klar ännu. Räcket av ribbor återstår att bygga – hur det ännu ska hinnas med i höst är en gåta… Hur som helst, här är ett litet bildregn från ikväll.

Höst Sholm 2

Höst Sholm 1

Höst Sholm 5

Höst Sholm 7

Höst Sholm 4

Höst Sholm 6

Höst Sholm 3
Foto: Anna


Orange i höst

Ni som följer mig på IG vet redan att vardagsrummet har fått lite höstkänsla hos oss. Orange är ingen favoritfärg, men den passar bra under höstmånaderna och funkar fint med koppardetaljer, så orange fick det bli. Dessutom matchar ju både elden i öppna spisen och makens konjak ;)
Den grå ryamattan åkte ut – den stod mig upp i halsen efter tre år – och istället ligger nu en svartmönstrad bomullsmatta på golvet. Sedan addade jag bara några kuddar från H&M Home och en filt i matchande färg, så var det klart. Summa för minimakeovern: Ca 50 euro all inclusive.
(Bilderna är gryniga eftersom jag var för lat för att ta fram både stativ och blixt – ni får leva med ISO 2000 istället ;) )

Orange 1

Orange 3

Orange 6

Orange 8

Orange 3

Orange 5

Orange 7

Orange 2 Foto: Anna

Höst i trädgården

Jag var hemma med en febrig Antonia igår och ägnade dagen åt trädgårdsfix. Bytte ut vissnade sommarblommor vid trappan till calluna, och planterade ett nytt lampborstgräs, som jag till min lycka hittade vid plantskolan nu sent omsider.

Höstträdgård 3

Höstträdgård 2

Höstträdgård 1

Höstträdgård 4

Det är hög tid att plocka fram lyktor och ljus nu också, och även trädgårdsborden försågs med nya växter. I bästa fall hinner man ännu sitta ute och njuta någon kväll.

Höstträdgård 6

Höstträdgård 10

Höstträdgård 5

Bakom knuten är det däremot inte lika välstädat, kan jag säga. Där pågår nämligen ett byggnadsprojekt, som maken ”roar” sig med i väntan på att havren och veten också ska bli färdig att tröska.

Höstträdgård 7

Höstträdgård 8

Planen är att på den blivande terrassen ska badtunnan stå, och i långtidsplaneringen ingår även direkt utgång från en då nyrenoverad bastu och spaavdelning. Ja, tror ni mig inte?
Nä, inte jag heller ;)

Höstträdgård 9
Foto: Anna

Make Over Dreams

Drömmen om den vitrappade fasaden fortsätter. Det finns inte tid eller energi för det projektet i år heller, eftersom det förmodligen också skulle medföra en målning av husets tak, som nu är tegelrött. Svart borde det förstås vara. Allra finast tycker jag att falsade plåttak är, och jag  kan för mitt liv inte förstå hur vi då valde ett filttak till sommarstugan.Tidigare hade vårt hus platt tak, som man byggde i början av 70-talet, och idag finns det förstås många fler möjligheter att välja mellan när man vill lägga tak, än när taket skulle byggas om, vilket väl gjordes för en tretton, fjorton år sedan kanske. Här är en målbild som visar ganska väl hur jag skulle vilja att det såg ut i framtiden – om vi utgår från att taket bara skulle målas och inte bytas. Och alla vet ju – bara man tar tag i saken så är halva jobbet gjort…

KDN_HV_Tegelpannor_b6b66e_02

Foto: via monier.se

Jul på Sandholm

Ja men titta, vad ser vi här då? Det har minsann smygit sig in lite julrött här på Sandholm trots allt. Men bara lite, i köket. Och inte det där klassiska med julstjärnor i röda krukor ni vet. Istället skulle jag vilja ha några ilexkvistar – någon som vet var man kan hitta sådana här i Vasa? Ilex är det samma som järnek, men eftersom den fäller sina blad till hösten är det bara de röda bären kvar på kvistarna.

I hallen är det svart och vitt som dominerar, och på MALM-byrån står ett svart, avlångt glasfat från Pentik som jag fick i födelsedagspresent. Jag lade helt enkelt bara några svarta julgransbollar på fatet och så var det rummet julpyntat.

Tavlan på slagbordet i köket, som jag annars har ett favoritcitat av Leonard Cohen i, har också fått julkostym i form av Viktor Rydbergs kända dikt ”Tomten”. Bakom dikten finns bokstäverna XMAS i en svag, grå nyans, för att förstärka julkänslan lite mer.

Foto: Anna

Ni får ha överseende med de korninga bilderna – jag sköt av dem i all hast på förmiddagen utan blixt och vred upp ISO-talet till 1250 istället.
Så där ja, det var lite av julen i vårt hus. Imorgon kväll kommer ett inlägg på temat paketering!


Dags för december

Så är det då sista dagen i november och imorgon tar december vid. Här i Finland firar vi Lilla Jul alltid första lördagen i december, och på söndag är det då första advent. Stjärnorna hänger i fönstren, amaryllisen och julrosen blommar och adventsljusstaken står redo på bordet.

 

På klaffbordet som jag bloggade om tidigare i veckan står även mitt nya favoritcitat inramat. ”There is a crack in everything. That is how the light gets in”. Raderna kommer från en av Leonard Cohens låttexter. Lite längre fram mot jul tror jag att jag ska rama in några rader av Viktor Rydbergs ”Tomten” och sätta dit istället.

 

 

Ikväll blir det balju och bastu igen för vår del och imorgon Lilla Juls-firande hos grannarna. Men före det ska nog en Lilla Jul-gran till barnen bäras hem från skogen också! Ha en skön helg och missa nu inte tävlingen som pågår fram till söndagkväll!

 

Foto: Anna

 


Belysningsnytt

I veckan har jag gjort flera ryck (ja okej då, maken har hjälpt till lite också) då det gäller inredningen här hemma – och det var ju inte en dag för tidigt om man säger. Äntligen fick jag hemsläpat industrilamporna (läs: garagelamporna) från CO, och nu hänger de ovanför våra sängbord i sovrummet.

Och jaaaa – det blev ett helt nytt sovrum, bara tack vare dessa lampor! Mycket mer avskalat och rått – och det var ju det jag eftersträvade. Fortfarande stör jag mig på fondtapeten och de övriga lattefärgade väggarna, men det projektet känns lite för övermäktigt att ta itu med just nu.

Tack vare bästa grannen och äldsta vännen M fick jag också hem ett helt lass med IKEA-prylar häromdagen – bland annat en av julens nya ljusslingor med små hus. Ja, den är ju inte alltför julig, så den fick genast åka upp på väggen som lite extra belysning åt trollsländetavlan i köket.


Även Amadeus har fått en ny taklampa i veckan, och sänglamporna som hade tidigare har jag nu flyttat till vardagsrummet, eftersom de som fanns där innan inte riktigt passade in. Det gjorde även att belysningen blev bättre där – speciellt ”Dallas-brickan” ;) syns bättre nu i kvällsmörkret.

Foto: Anna

Nu kör vi fredag hörni! Helgen är ganska fullspäckad men förhoppningsvis ska jag få till något inlägg här mellan varven, so stay tuned ;)