WANTED: Vardagsrums-makeover

januari 12, 2015 on 1:21 e m | In Före och efter, Hemma hos oss, Huset på Sandholm, Renovering, Vardagsrum och sovrum | 10 Comments

Det här är ett sånt där ”vad vi drömt om i nio år men ännu inte fått gjort och lär aldrig få gjort”-inlägg. För ja, nu har vi snart bott här i nio år och lika länge har funderingarna på vardagsrumstaket och den öppna spisen diskuterats. Och här ser ni the naked truth – and nothing but he truth. Jag städade inte ens undan sonens projekt på golvet före jag fotade nu.

Vrum 3

Taket består av en körsbärsfärgad panel med kopparspik, som inte kan målas på grund av de mellanrum som finns mellan brädorna, där det ännu mörkare underlagspappret nu syns. Resultat och effekt: Gruva. Cave. Farmers Cave, kanske?! För min blir den då aldrig – jag har aldrig trivts under det mörka taket och kommer heller aldrig att börja göra det.

Vrum 1

Men att byta tak till ett vitt är lönlöst så länge som spisen är som den är. Och hur väl den fungerar framgår ju tydligt på de här bilderna – som jag någon gång hoppas kunna kalla ”FÖRE-bilder”. Ja, det ryker alltså in. Rejält. Så pass att även taket färgas – alltså kan vi inte slå ett nytt, vitt tak ovanpå gruvtaket.

Vrum 2

År ut och år in har vi stött och blött frågan kring en insats, men tanken har aldrig lockat mig. En insats skulle liksom inte ändra problemet med hela muren – som jag vill ha slätrappad eller -spacklad. Och en insats känns på något vis… 80-tal?

af3d407663bf813843f40f7c20cc03ae
Jag är mer ute efter funkiskänslan liksom. Och för en tid sedan hittade jag den ultimata lösningen – på Pinterest! Så här ser den ut:

ef5943bc98bca9b3c71e433160133908 (1)

Vi murar helt enkelt ned öppningen på spisen med ett eller två varv tegel, varpå vi förhindrar att det ryker in, och sedan drar vi någon form av ljusgrått betongfärgat spackel eller whatever på både spis och vägg – OCH klinkersbänken nedanför som jag avskytt ända sedan jag valde kaklet till den. (Hur tänkte jag???)

Voila. Ett takbyte sedan och vi skulle ha ett nytt rum.

Så vad hänger det på då, undrar ni kanske? Jo, arbetskraft och tid. Det enda sättet för att få till en projektstart, är förmodligen att gå loss på väggen med graffiti. Vad tror ni – vågar jag? ;)


Uppdaterat hörn

oktober 16, 2014 on 2:56 e m | In Före och efter, Hall och entré, Hemma hos oss, Konst | 11 Comments

Problemhörnet i vår korridor, där man kommer in i huset från hallen, har fått sig en uppdatering efter att ha sett likadant ut i åtta och ett halvt år – endast ;) Den där riskvasten som jag älskade så högt när vi flyttade in, är inte riktigt lika prydlig längre efter att ha utstått en del barnlekar, och papperslamporna från Ikea började kännas hopplöst omoderna. Även bröllopsfotona fick flytta till ett annat rum för att ge plats åt London-tavlan, som jag äntligen fått inramad, och en ny, egen produktion intill.

HÖRN 1

Stolen är en Eames-kopia som jag hittade på Möbelcentralen i Vasa, tack vare tips från Anna-Lena. Istället för golvlamporna hängde jag upp en vanlig arbetslampa i taket. Texten på den egna tavlan – ”No pressure, no diamonds” kanske inte är den mest lättolkade, men för mig personligen har den en klar innebörd.

Hörn 2

 

Och ja, så här såg hörnet ut tidigare:

Hagen-3

Foto: Anna

Nu kör vi höstlov med höstens första glöggryta och en riktig slapparkväll! Återkommer imorgon med ett fredagssvep.


Bloggtorka och nya danska under

mars 12, 2012 on 9:31 f m | In Arkitektur, Före och efter, Snygga hus | 2 Comments

Måndag. Trots en skön och avkopplande helg med varierat program råder nu seriös och total bloggtorka. Kombinerat med tidsbrist leder det till att jag idag bara bjuder på ännu ett inlägg i följetongen ”dansk förvandling” – som dock är något av min egen favoritkategori, som ni kanske förstått. Dessa fantastiska exempel visar ju på att ”allt gaaar” och jag önskar att det fanns lite mer av det tänket i det här huset också…  Vi börjar med efterbilderna, för estetikens skull.

Vitrappat med svart tak, snygg plattsättning och en tillbyggnad i svart. Grusområden avgränsade av kantsten och trappor i sten. Kan det bli mycket mer ”jag”? Vill ni se interiörbilder så hittar ni dem här.

Och före då? Jo, så här såg det ut.

Foto: Andreas Mikkel Hansen för Bo Bedre

Så nej, allt var inte bättre förr…


Kvadratisk förvandling

februari 27, 2012 on 5:15 e m | In Före och efter, Snygga hus | 3 Comments

Ni som hängt med ett tag vet hur fascinerad jag är av danskarna som gång på gång förvandlar fula 60- och 70-talshus till moderna, arkitektoniska skönheter. Här är ännu ett exempel i raden.

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fler bilder hittar ni hos Bo Bedre och det är inte utan att man hickar till när man ser FÖRE-bilden, eller vad säger ni? Hoho, tänk om man hade haft samma budget och möjligheter själv man man skulle renovera…


Dilemmat

december 3, 2011 on 11:11 f m | In Före och efter, Hemma hos oss, Kök, Möbler och textil | 15 Comments

Ja så var det där där i-landsproblemet i köket då…

Bakgrund:

När vi köpte vårt matbord med åtta stolar från Bo Concept 2006, valde vi gråa överdrag till stolarna, eftersom det är en oömtålig färg som vi dessutom tyckte skulle passa bra med golvet. Riktigt så bra passade det inte när stolarna sedan hamnade under vår taklampa, istället för under lysrören på Vepsäläinen. Den grå historien blev kort – året efter beställde vi svarta överdrag och var sååå nöjda.

Köket med grå stolöverdrag

Lika nöjd har jag inte varit det sista året. Jag hörde en gång av en inredare att man alltid ska ha något svart med i inredningen, för att skapa kontraster. Nåmen varför måste man ha kontraster då? Jag vill ju ha lugn och ro för ögat – vilsamhet – och ju ljusare och vitare desto bättre. Typ som Petras kök. Det svarta har stuckit mig i ögonen längre än jag velat erkänna, och dessutom stjäl det så mycket ljus att det knappt går att fotografera i köket på grund av dem.

 

Köket med svarta stolöverdrag

Nåja, nu pågår den stora julstädningen här i köket, och således skulle överdragen bort för tvättning häromdagen. När alla överdrag var borta och endast de vita, kala stolarna var kvar, uppdagades ett helt nytt kök. Insikten var lika total som omedelbar. Stolarna ska ju vara VITA!!!

Köket UTAN stolöverdrag

Men vita stolsöverdrag i tyg fungerar inte i en barnfamilj. Om de inte är av LÄDER. Och vad kostar läder då? Jo, multum.Typ. 89 euro x 8 st.  Dilemma alltså.

De svarta överdragen är nu tvättade och rena. Men jag vet inte hur jag någonsin ska kunna lägga på dem igen efter att ha sett skillnaden.

Säg mig – vad tycker NI?


Antonias rum – fortsättningen

november 7, 2011 on 8:58 f m | In Barnrum, Före och efter, Hemma hos oss, Huset på Sandholm, Konst, Renovering | 6 Comments

I helgen har vi sysslat lite med att få Antonias rum i ordning igen efter tapetseringen. Jag har tyckt väldigt mycket om de gamla tapeterna, som valdes ur Ecos Artist-kollektion anno 2005. När de nya, vita tapeterna kom upp på väggen blev det dock ganska uppenbart att de gamla inte var så vita längre.

Eftersom vi ännu väntar på fondtapeten så är det bara tre väggar som är klara, men det är mycket plock ändå innan alla möbler, kablar, böcker och tavlor är på plats. Just tavlorna har vi nu arrangerat om, så att de alla är på en och samma vägg och inte utspridda på fler som innan. Fondväggen ska vara helt fri från tavlor och annat.

Att hänga tavlor rätt är ju en konst i sig, och här hittar man en del tips på temat. Jag valde att skapa ”en tavla” av tavlorna, med gemensamma kanter, och började med att placera ut dem på golvet för att testa mig fram till den bästa kombinationen. Därefter skissade jag upp hur det skulle se ut och mätte ut alla mått exakt.

Sedan tog vi lasern till hjälp  och för en gångs skull blev det inga onödiga hål i väggen.

Alfabetstavlan har jag själv gjort i Photoshop. Tavlan med hjärtan är en konstellation av den allra första tapeten hon hade i sitt babyrum, som vi gillade jättemycket men som inte finns att få tag på längre. Fotona föreställer Antonia vid 6, 12 och 18 månaders ålder. Ramen som ännu är tom ska fyllas med en ny förstoring, som jag beställt. Det blev den här bilden, tagen i somras av Ann-Britt Pada.

Foto: Privata bilder samt A-B Pada

Min arbetshörna

oktober 10, 2011 on 10:51 f m | In Arbetsrum, Före och efter, Hemma hos oss, Ordning och reda, Pyssel och pynt | 13 Comments

Inspirerad av både de här bilderna och de här, har jag nu fått till det lite mer i vår arbetshörna. Den ligger ännu så länge placerad mitt i korridoren som går rakt igenom huset, eftersom det som senare ska bli arbetsrum fortfarande är garage. Eftersom arbetsplatsen är synlig från så många håll i huset får den ju inte ta över för mycket heller, så det gäller att inte överdriva.

Tidigare hade vi ett brunt JONAS-skrivbord från Ikea samt bruna hyllor och ett par foton på barnen på väggen ovanför, och jag vantrivdes med alltihopa så till den grad att det inte ens finns några FÖRE-bilder tagna.

Helt klar är jag ännu inte heller. Ännu fattas en hög med ”buntband” för att åtgärda kabelkaoset under bordet, en ny papperskorg och en del andra småsaker. Stolen skulle jag förstås vilja byta ut mot den här, men av både ergonomiska och ekonomiska skäl så lär det inte bli av. Något säger mig att det inte är en stol man gärna sitter några längre stunder och jobbar på, speciellt inte med tanke på arbetshöjden.

Foto: Privat

Så vad tycks?


Danmarks Dejligste Parcelhus 2010

augusti 9, 2011 on 9:09 f m | In Arkitektur, Före och efter, Snygga hus | No Comments

Här kommer ännu ett bidrag till min följetong av danska så kallade parcelhus som byggts om. Jag gillar ju verkligen detta, eftersom jag gärna skulle vilja svinga samma trollspö över vårt eget hus. Interiörbilder hittar ni här.

Foto: Bo Bedre

Arkitektoniskt trolleri

juli 26, 2011 on 11:55 f m | In Arkitektur, Före och efter, Snygga hus | 1 Comment

Ännu ett danskt 60-talshus som genomgått en fantastisk förvandling. Både exteriör och interiör är helt fantastisk och av det gamla huset finns inte mycket kvar. Här kan du läsa mer om huset och se fler bilder.

Foto: Lars Kaslov/ Bo Bedre

Maskros

maj 13, 2011 on 9:19 f m | In Före och efter, Hemma hos oss, Vardagsrum och sovrum | 2 Comments

Se där ja! En vecka efter Ikea-resan har en av de många förpackningarna faktiskt öppnats och monterats. Kors i taket. Eller snarare, maskros i taket. För nu är även vi med en Maskros. Äntligen. Det finns väl snart en i varje hem, men det får man leva med, så snygg som den är. Jag är nöjd. Sommaren har fått flytta in i vardagsrummet också i form av vita kuddar, klara ljuslyktor, en ljusare matta och skira gardiner. Här finns bilder med den gamla lampan för den som vill titta.

Foto: Privat

Nästa sida »

Powered by WordPress with Pool theme design by Borja Fernandez.
Entries and comments feeds. Valid XHTML and CSS. ^Top^